12 de juny 2014

El problema és de (manca de) projecte

Vot al PSC per municipis a les eleccions al Parlament de 2003 i 2012. En % sobre cens

L’estiu de 2004, ara fa pràcticament deu anys, les conclusions d’un informe al President Maragall assenyalaven alguns elements d’amenaça per al vot socialista: el suport a les àrees de domini tradicional s’afeblia (fins i tot a les eleccions generals); el diferencial de vot a les municipals a les capitals (el “vot a alcalde”) s’esllanguia; el PSC no era capaç d’atraure el vot que es mobilitzava en ocasions puntuals (tret de les generals) ni el dels nous electors; i el creixement d’ERC desplaçava els socialistes com alternativa a CiU a la Catalunya no metropolitana.

Són les conclusions d’un paper de fa deu anys. Les alarmes hi eren, els indicis més que evidents apareixen arreu i eren fàcils de detectar... si es volia. El que ha vingut després, al llarg d’aquests deu anys, és descriptible i ho sap tothom. El suport al PSC s’ha anat empetitint de forma continuada i sense aturador, i sense que aparentment ningú trobés el desllorigador per capgirar la tendència.

El vot socialista s’ha endurit, replegant-se sobre seu a mesura que perdia capacitat de penetració en segments que no li eren propis (i que són fonamentals per obtenir majories). Avui és un vot envellit, prova evident que no ha aconseguit regenerar la seva base. La columna vertebral del suport al PSC continua sent la generació del 82, és a dir aquells que tenien edat per votar Felipe González fa més de trenta anys, i que ara ronden la jubilació (o ja no hi són). L’any 2012 aquest grup seguia sent el més nombrós entre el vot socialista (47%), malgrat que representava menys del 30% de l’electorat total.

Aquesta tendència al replegament pot fer creure que el vot socialista s’ha reforçat entre els seus segments de suport més fidel, però és una sensació falsa. Entre el seu públic tradicional, el PSC també ha anat perdent força. En els últims vint anys, el vot socialista entre els majors de cinquanta anys ha baixat del 22 al 14%. Entre els castellanoparlants, del 27 al 14%. Entre els nascuts a la resta d’Espanya, del 27 al 18% (entre les seus fills, del 17 al 9%). A la comarca del Baix Llobregat (el “bastió” socialista per excel·lència), el PSC ha perdut el 36% del vot municipal i autonòmic i el 27% del general. I al seu espai ideològic d’assentament (a l’esquerra i centresquerra “tan català com espanyol”) el suport als socialistes ha passat del 40 al 20%.

L’últim intent seriós dels socialistes catalans per definir una proposta i una estratègia que els permetés consolidar-se com el partit majoritari no tan sols a les eleccions municipals i generals sinó també a les autonòmiques, data de finals dels noranta. És a dir, fa quinze anys. I va servir per guanyar el govern de la Generalitat. Des d’aleshores no hi ha hagut una proposta clara de què volien fer i on volien anar els socialistes catalans. Certament, hi ha qui diu que la proposta maragalliana és la culpable de tots els mals posteriors, però fins i tot els defensors d’aquesta tesi no han estat capaços de bastir una proposta alternativa, de manera que els socialistes han quedat a mercè dels corrents durant deu anys, perdent més d’un llençol a cada bugada.

El problema del PSC no és el “procés”, no és el lideratge (o no només), no són els crítics, no és el resultat de les últimes europees. El problema és de fons, és de manca de proposta i d’estratègia. El resultat és ben visible. No era inevitable, però pot acabar sent irreversible. El problema dels socialistes són quinze anys d’anar tirant, d’aprofitar l’onada (que ja fa temps que és evident que no dóna més de si), de no voler veure el que passava, de deixar-se arrossegar pel corrent sense decidir-se a marcar un rumb i una ruta. Els que siguin, però un.

Un partit polític és abans que res una proposta, i una estratègia per assolir-la. Sense proposta no hi ha partit, hi ha un club d’amics. I sense estratègia no hi ha possibilitat de fer efectiva la proposta, només hi ha baralla per la cada cop més escassa col·lecció de cadires.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada